flag Судова влада України

Отримуйте інформацію лише з офіційних джерел

Єдиний Контакт-центр судової влади України 044 207-35-46

Т. в. о. Голови ДСА Олексій Сальніков: "Критика стимулює нас до розвитку у правильному напрямку"

12 липня 2021, 16:56

Керівник Державної судової адміністрації Олексій Сальніков розповів "Судово-юридичній газеті" про бюджет судової влади, шляхи покращення фінансування, нову схему судів та цифровізацію правосуддя.

Будь-яке реформування неможливе без ефективного "бек-офісу", який перетворює ідеї на результат. Підвищення довіри до судової гілки влади та покращення доступу громадян до правосуддя залежить не лише від діяльності самих суддів, але й від організаційного та матеріально-технічного забезпечення всіх процесів. За це відповідає Державна судова адміністрація.

На ДСА за останній рік вилилося чимало критики – найперше, від суддів, і це не дивно – бо закладених у бюджет коштів не вистачає навіть на покриття зарплат працівників апарату судів. Зараз від судової влади очікують досить багато, але чи є перспектива у масштабних проектів, таких як повна цифровізація правосуддя, якщо, як й у 2021 році, на суди знов не вистачить фінансування?

В ексклюзивному інтерв’ю "Судово-юридичній газеті" Олексій Сальніков, який приступив до виконання обов’язків голови ДСА не так давно, розповів, чи є підстави для оптимізму та на що сподіватися судам і користувачам судових послуг у 2022 році.

 Бесіду вела Наталя Мамченко,

"Судово-юридична газета"

 Про передачу повноважень від ТУ ДСА судам

Раніше йшла мова про те, щоб передати деякі функції ТУ ДСА самим судам. Яку думку з цього приводу висловлюють самі суди та чи готові вони до цього?

"Про державу найкраще судити по тому, як у ній судять – так сказав Станіслав Єжи Лєц, польський поет та філософ. Тому, я вважаю, як і в державі, так і в суді важливим є правильне розмежування функцій.

Суд сьогодні і здійснює судочинство, і адмініструє його. Це як різні боки однієї медалі: суддя відправляє правосуддя, а апарат – організаційно забезпечує таке правосуддя. При цьому чітко визначається принцип незалежності суддів. А якщо суддя, який, окрім здійснення правосуддя, вирішуватиме питання господарського та фінансового характеру, він уже не може бути незалежним",- сказав Олексій Сальніков.

Повний текст інтерв'ю читайте тут

За інформацією пресслужби ДСА України