flag Судова влада України

Отримуйте інформацію лише з офіційних джерел

Єдиний Контакт-центр судової влади України 044 207-35-46

Контроль за виконанням рішень Європейського суду з прав людини

01 листопада 2018, 14:33

Відповідно до статті 2 Закону України «Про виконання рішень та застосування практики Європейського суду з прав людини» від 23.02.2006 за № 3477-IV рішення Європейського суду з прав людини є обов'язковими для України, а нагляд за їх виконанням покладено на Комітет міністрів Ради Європи.

Вищезазначений орган здійснює оцінку виконання державою рішень Європейського суду виходячи з інформації наданої державними органами щодо заходів, вжитих на виконання таких рішень. У своїй діяльності Комітет міністрів Ради Європи керується Правилами Комітету міністрів Ради Європи щодо контролю за виконанням рішень Європейського суду та умов дружнього врегулювання від 10.05.2006.

Чотири рази в рік Комітет міністрів Ради Європи збирається на засідання, присвячені розгляду питань про виконання державами-членами Ради Європи рішень Європейського суду. До порядку денного таких засідань включаються рішення, які розкривають системну проблему в державі або ті, які протягом тривалого часу не виконуються.

За наслідками розгляду кожної справи Комітет міністрів ухвалює рішення, яким схвалює вжиті державою заходи або вимагає вжиття конкретних заходів, висловлює свою стурбованість щодо певних питань тощо. Подальше виконання державою таких рішень Європейського суду обумовлене рішеннями/резолюціями Комітету міністрів і повинне їм відповідати.

За інформацією Уповноваженого у справах Європейського суду з прав людини Ліщини Івана Юрійовича, з початку 2018 року Комітет Міністрів Ради  Європи закрив нагляд за виконанням 310 рішень Європейського суду з прав людини.

            Серед закритих цього року рішення «Ростовцев проти України (2728/16)», яке було прийнято в липні 2017 року. Рішення стосувалося порушення статті 2 Протоколу 7 до Конвенції про захист прав людини та основоположних свобод, яка встановлює право на оскарження в кримінальних справах  .